itulau_ulu_bg

Tala Fou

Suiga o le tau: O le matagi ma le la e oʻo i le mataʻutia aʻo faʻateleina manaoga

O le matagi ma le la na maua ai le 10% o le eletise o le lalolagi mo le taimi muamua i le 2021, o se suʻesuʻega fou ua faʻaalia.

E limasefulu atunuu e sili atu i le tasi vaesefulu o latou malosiaga mai le matagi ma le la, e tusa ai ma suʻesuʻega mai le Ember, o le tau ma le malosi e mafaufau ai.

A o toe faʻaleleia le tamaoaiga o le lalolagi mai le faʻamaʻi Covid-19 i le 2021, na faʻateleina le manaʻoga mo le malosi.

O le mana'oga mo le eletise na fa'atupulaia i se tulaga fa'amaumau.O lea na vaaia ai le si'itia o le malosi o le koale, ua si'itia i le saoasaoa aupito vave talu mai le 1985.

O galu vevela ua toe faauigaina i Egelani ona o suiga o le tau

Fa'amaumauga o timuga a Peretania na lavea'iina e le vaega'au volenitia

Ua fa'atupula'ia le mamafa mo fefa'ataua'iga a le lalolagi e fa'asaoina le natura

O le su'esu'ega ua fa'aalia ai le fa'atupula'ia o le mana'omia o le eletise i le tausaga na te'a nei e tutusa ma le fa'aopoopoina o se Initia fou i le lalolagi.

O le la ma le savili ma isi puna mama na maua ai le 38% o le eletise o le lalolagi i le 2021. Mo le taimi muamua o savili ma panele o le la na gaosia ai le 10% o le aofaʻi.

O le sea e sau mai le matagi ma le la ua faaluaina talu mai le 2015, ina ua sainia le maliega o le tau o Paris.

O le suiga vave i le matagi ma le la na faia i Netherlands, Ausetalia, ma Vietnam.O i latou uma e to'atolu ua siitia le tasi vaesefulu o latou mana'oga mo le eletise mai suau'u fa'ato'aga i mea lanu meamata i le lua tausaga talu ai.

"O Netherlands o se faʻataʻitaʻiga sili o se atunuʻu latitude i matu e faʻamaonia ai e le naʻo le mea e susulu ai le La, ae o le i ai foi o le siosiomaga saʻo o faiga faʻavae e faia ai le eseesega tele i le sola," o le tala lea a Hannah Broadbent mai Ember.

Na vaaia foi e Vietnam le tuputupu ae mataʻina, aemaise lava i le la e sili atu i le 300% i le na o le tasi le tausaga.

"I le tulaga o Vietnam, sa i ai se laʻasaga tele i le gaosiga o le la ma sa faʻauluina e le fafaga-in tarif - tupe e totogi e le malo ia te oe mo le gaosia o le eletise - lea na matua faatosina ai mo aiga ma mo le faʻaaogaina o le tele o mea faigaluega. o le la," o le tala lea a Dave Jones, le taʻitaʻi o Ember i le lalolagi atoa.

"O le mea na matou vaʻaia i lena mea o se laʻasaga tele i le gaosiga o le la i le tausaga talu ai, e le gata ina faʻafetaui ai le manaʻomia o le eletise, ae na mafua ai foi ona paʻu i le gaosiga o le koale ma le kesi."

E ui i le tuputupu aʻe ma le mea moni o nisi o atunuu e pei o Tenimaka ua maua nei le sili atu i le 50% o latou eletise mai le matagi ma le la, o le malosi o le koale na vaaia foi le siʻitia tele i le 2021.

O le tele o le faʻateleina o le manaʻoga mo le eletise i le 2021 na faʻafeiloaʻi e suauʻu faʻamaʻi ma le eletise faʻamalama na siʻitia i le 9%, o le saoasaoa sili ona vave talu mai le 1985.

O le tele o le siitaga o le faaaogaina o le koale sa i atunuu Asia e aofia ai Saina ma Initia-ae o le faateleina o le koale e lei tutusa ma le faaaogaina o le kesi lea na siitia i le lalolagi atoa i le na o le 1%, ua faailoa ai o le siitia o le tau o le kesi ua avea ai le koale ma puna o le eletise. .

“O le tausaga talu ai na vaaia ai le maualuga o tau o le kesi, lea na taugofie ai le koale nai lo le kesi,” o le tala lea a Dave Jones.

“O le mea o lo’o ua va’aia i le taimi nei, o le tau o le kesi i Europa atoa ma le tele o Asia e 10 taimi e sili atu ai le taugata nai lo le taimi nei i le tausaga talu ai, lea e faatoluina le taugata o le koale.

Na ia taʻua le siʻitia o tau mo le kesi ma le koale: "o se mafuaʻaga lua mo le eletise e manaʻomia ai le sili atu o le eletise mama, ona o le tamaoaiga ua matua suia."

Fai mai le au suʻesuʻe, e ui lava i le toe faʻafouina o le koale i le 2021, o tamaoaiga tetele e aofia ai le US, UK, Siamani, ma Kanata o loʻo faʻamoemoe e suia a latou laina i le 100% eletise e leai se carbon i totonu o le isi 15 tausaga.

O lenei suiga o loʻo faʻaosofia e popolega i le taofia o le siʻitia o le vevela o le lalolagi i lalo ole 1.5C i lenei seneturi.

Ina ia faia lena mea, fai mai saienitisi e manaʻomia le tuputupu aʻe o le matagi ma le la i le tusa ma le 20% i tausaga taʻitasi e oʻo atu i le 2030.

Fai mai tusitala o lenei auʻiliʻiliga lata mai, o lenei ua "matua mafai".

O le taua i Iukureini e mafai foʻi ona tuʻuina atu le malosi i puna eletise e le faʻalagolago i le faʻaulufaleina mai o le suauu ma le kesi a Rusia.

“Ua o’o mai le matagi ma le la, ma ua latou ofoina atu se vaifofo mai le tele o fa’alavelave o lo’o feagai ma le lalolagi, pe o se fa’afitauli o le tau, po’o le fa’alagolago fo’i i suau’u fa’ato’aga, e ono avea lea ma suiga moni,” o le tala lea a Hannah Broadbent.


Taimi meli: Apr-21-2022